Suikerbrood
Volgens Van Dale (1976) is suikerbrood een: “Kegel van geraffineerde suiker, met afgeronde top en veelal ter hoogte van ongeveer een halve meter: vroeger kwam de witte suiker in de vorm van suikerbroden in de handel.” Een suikerbrood is gegoten in een kegel. De suiker in deze kegels kristalliseert in de loop van enkele weken, terwijl door een klein gaatje in de neus langzaam stroop wegsijpelt.
W. van Oordt & Co.
Op de reclamekaart staat een kind op een stoel voor een tegelkachel en houdt een suikerbrood vast met daarop een etiket met “W. van Oordt & Co. Rotterdam” en een hartje in het midden. Het is een reclamekaart van de suikerraffinaderij Van Oordt in Rotterdam. Ook op de adreszijde is het logo van Van Oordt met een hartje te zien en daarom de tekst Handel in “Suiker, Siroop en Candy” [1]. Gezien de tegelkachel is het waarschijnlijk een in Duitsland gefabriceerde kaart, waar de drukker het blauwe etiket en het logo op beeld- en adreszijde drukte. Willem Hendrik van Oordt (1856-1916) is de naamgever van W. van Oordt & Co. De kaart is onderdeel van een serie kaarten, op een andere kaart snoept het kind van de suiker.
Hendrik van Oordt (1710-1805) is de grondlegger van Van Oordt en afstammeling van gegoede Middelburgse kooplieden. De eerste aanvraag voor een suikerraffinaderij aan de Wijnstraat in Rotterdam stamt uit 1734. Gevolgd in 1758 door een tweede aan de Boompjes in voormalige bierbrouwerij Het Witte Hart. Het handelsmerk van Van Oordt (het witte hart) is ontleend aan de naam van deze brouwerij.
Suikerzakjes
“Bijzondere zorg wordt besteed aan het in den handel brengen van verpakte suikertabletten, welke bijna alle café’s, restaurants en hotels in ons land van deze firma betrekken. De bekende verpakking van deze suikertabletten dateert uit 1927”. Zo staat het beschreven in een beschrijving van de ondernemer Hendrik Willem Adriaan van Oordt. Later komt daar het geautomatiseerd verpakken van suiker in zakjes bij. Verzamelaars van suikerzakjes zal het niet ontgaan zijn dat de meeste Nederlandse zakjes het merk Van Oordt dragen.
Suikerstad
Op een geornamenteerde steen boven de deur van het West-Indische Huis, Wijnstraat 87 in Dordrecht, is centraal een suikerbrood in blauw inpakpapier te zien. Over een periode van 300 jaar was Dordrecht na Amsterdam en Rotterdam de derde suikerstad van de Noordelijke Nederlanden. In 1750 heeft Dordrecht 13 suikerraffinaderijen.
Bronnen
- H.W.G. van Blokland-Visser 300 Jaar handel in suiker 1695-1905. Deel 1 Dordrecht 300 Jaar Suikerstad. https://blokland.dordtenazoeker.nl/suiker_deel01.htm
- Oordt, Hendrik Willem Adriaan van. http://www.iisg.nl/ondernemers/pdf/pers-1106-01.pdf
[1] Candy = kandij