De aankoop van een tentoonstellingscatalogus “Van Jan van Eyck tot Rubens”geeft documentatie over een serie kaarten die naar aanleiding van deze tentoonstelling is verschenen.
Op 2 maart 1946 opende in het Paleis van Schoone Kunsten te Brussel de tentoonstelling “De Hollandsche schilderkunst van Jeroen Bosch tot Rembrandt keuze van meesterwerken uit de Nederlandsche musea”. De tentoonstelling is de door de regeringen van Nederland en België georganiseerd in het kader van het Nederlandsch-Belgisch Cultureel Accoord. In het kader van de kunstuitwisseling met België vond een paar weken later op 23 maart 1946 in het Rijksmuseum de opening plaats van de tentoonstelling “Van Jan van Eyck tot Rubens, tentoonstelling van meesterwerken uit de Belgische Musea en Kerken.” Het was de eerste naoorlogse tentoonstelling in het Rijksmuseum. Deze vond plaats in de Druckeruitbouw 1) van het museum, de overige zalen van het Rijksmuseum bleven nog voor het publiek gesloten. Zoals gebruikelijk verscheen naar aanleiding van de tentoonstelling een catalogus , maar ook een serie zwart-wit prentbriefkaarten van klein formaat. De uitgever van de kaarten is het Rijksmuseum in Amsterdam. De kunstwerken van de kaarten zijn afkomstig van de Kon. Musea voor Schoone Kunsten, Brussel, Kon. Museum voor Schoone Kunsten, Antwerpen en Stedelijk Museum, Brugge. Er zijn 12 kaarten bekend van deze serie. Hoewel niet bekend is of deze serie daarmee compleet is, kunnen wel de volgende twee conclusies getrokken worden.
Van 2 kaarten is geen afbeelding opgenomen in de catalogus, Meisje met dood vogeltje (cat. 46) en “De groote kermis” (cat. 82).
Opvallend zijn de grote verschillen in titels van de schilderijen tussen kaarten en catalogus. Van de 12 kaarten zijn slecht 2 titels volkomen gelijk. Een aantal lange titels in de catalogus zijn op de kaart ingekort, zodat ze niet op een volgende regel doorgaan. Maar er is ook sprake van een andere woordkeuze, zoals in de catalogus “De dood der heilige Maagd” en op de kaart “Het Sterfbed van Maria”.
Langs de deelstreep staat op twee kaarten onder Nadruk verboden de tekst Neg. A.C.L., Brussel.
A.C.L. is de afkorting van (foto) Negatief Archives Centrales iconographiques d’Art national et Laboratoire central des Musées de Belgique.
Catalogi
- Van Jan van Eyck tot Rubens. Tentoonstelling van meesterwerken uit de Belgische Musea en Kerken. Rijksmuseum, Amsterdam, 23 maart – 19 mei. Museum Boymans, Rotterdam, 25 mei – 16 juni 1946. 2e druk. Druk De Bussy, Amsterdam. 42 p. tekst, 8 afbeeldingen in kleur, 38 in zwart wit.
- Hollandsche schilderkunst van Jeroen Bosch tot Rembrandt/ La peinture Hollandaise de Jérôme Bosch à Rembrandt. Met een inleiding van Arthur van Schendel. Paleis voor Schone Kunsten te Brussel, 2 maart 1946–28 april 1946. Éditions de la Connaissance, Brussel, 1946. 40 p., 115 p.pl. : 119 ill.
Noot
- De Druckeruitbouw is een deel van het Rijksmuseum Amsterdam, geopend in 1909, om de collectie Drucker-Fraser, een kunstcollectie van negentiende-eeuwse kunstwerken van de Haagse school, afkomstig van het echtpaar J.C.J. Drucker-Fraser, tentoon te stellen. De Druckercollectie bestond bij de opening van de uitbouw uit 38 schilderijen en 31 tekeningen. Het ontstaan van de verzameling Drucker-Fraser in het Rijksmuseum. E. P. Engel, 1965. Het ontstaan van de verzameling Drucker-Fraser in het Rijksmuseum. Bulletin van het Rijksmuseum. 13de Jrg., Nr. 2 (1965), pp. 45-66.