Hotel ‘t Hof van Brussel is een bekend hotel aan de Kaai (Kade) Oostzijde in Sluis (Zeeuws-Vlaanderen), juist aan de grens met België. Het was een eerste klas hotel en zeer mooi gestoffeerd.
Tot 1924 is het echtpaar Janssens-Beijaert hotelhouder van ” ’t Hof van Brussel", voordien was weduwe Beijaert de eigenares. Na 1924 kwam de familie Hiller-Kist er wonen.
Emma Ludovica Beijaert (Beyaert) was op 6 oktober 1904 gehuwd met Eugenus Franciscus (Eugène) Janssens in Sluis. Beiden waren op dat moment zonder beroep. Emma was de dochter van Petrus Jacobus Beijaert en Nathalia Sophia Cammaert, geboren te Sluis op 30 januari 1866. Haar moeder heeft als beroep logementhoudster en woont in Sluis. De bruidegom Eugenus Franciscus Janssens is geboren te IJzendijke op 4 december 1861. Hij is de zoon van Petrus Ipolitus Janssens, beroep landbouwer en Virgenie Calon zonder beroep. Blijkbaar heeft het echtpaar Janssens-Beijaert na het huwelijk de zaak overgenomen van de moeder van Emma Beijaert. Een oudere kaart van de uitgever H. Batselaar laat namelijk het hotel zien in de staat voor 1904. Dan staat er midden op de gevel: “We. P.J. Beyaert Logement Stalling”, links: “On parle Français” en rechts: “Diners à toute heure”.
Uit 1950 is een ontwerptekening met bestek en aanbesteding bekend van de herbouw van hotel "Het Hof van Brussel" aan de Kaai 8 in Sluis. Waarschijnlijk vanwege de aanzienlijke oorlogsschade die Sluis had opgelopen. Bijna de helft van alle woningen was na de oorlog verwoest of onherstelbaar beschadigd.
Prentbriefkaart
Het is een getekende kaart van een onbekende kunstenaar en gezien de adreszijde met Carte Postale en Postkaart van een Belgische onbekende drukker. Vermoedelijk is het een reclame-uitgave van het hotel zelf geweest. Een kaartje rechtsonder op de kaart geeft de ligging van Sluis weer ten opzichte van enkele Belgische plaatsen. Bovenaan het kaartje staat de Belgische kustlijn met van links naar rechts met Franse namen de volgende plaatsen Ostende, Blankenberghe, Zeebruges, Heyst en Knocke. Daaronder is de route over de weg van Sluis naar Bruges (Brugge) te zien die voert over Westcapelle. De Franse naam van de weg is “chemin Bruges – l’Écluse”, waarschijnlijk staat bij deze weg de naam l’Écluse. Helemaal beneden is het Canal Bruges – Sluis afgebeeld, het kanaal dat langs Damme loopt.
Op de rest van de kaart komen ook Franse teksten voor “Ecluse Hollande”en “Laiterie” (melksalon). Zo ook op een andere kaart van het hotel met “Sluis L’Ecluse (Holland). Blijkbaar kwamen er veel Franstalige Belgen op het ‘t Hof van Brussel af. De goede vaarverbinding met Brugge zal daar zeker toe hebben bijgedragen. Het Hotel lag aan de Kaai in Sluis, dat het begin van het kanaal Sluis-Brugge vormt. Het stoombootje aan de kade illustreert dat nog eens.