De kaart heeft als titel:“Brücke über die Bahnstrecke Cöln-Aachen-Brüssel-Paris.
Die Brücke bildet die Landesgrenze zwischen Deutschland und Belgien.“
Tevens is op de kaart aangegeven in welke richting “Belgien” en in welke richting “Deutschland” ligt.
Grenzen
Herbestal (Belgische schrijfwijze) ligt tegenwoordig niet meer aan de grens met Duitsland, maar in het Duitstalige deel van België. Tot 10 januari 1920, toen de regio Eupen-Malmedy op grond van het in 1919 gesloten Verdrag van Versailles Belgisch werd, vormde de weg van Herbesthal naar Welkenraedt de grens tussen het Duitse Keizerrijk en België. In de periode dat de plaats deel uitmaakte van het Duitse Keizerrijk (na 1815 tot 1918) is de naam van de plaats onjuist verduitst van Herbestal naar Herbesthal.
Op een andere kaart van de brug van Herbesthal is de spoorlijn als volgt omschreven: “Bahnlinie, Herbesthal-Lüttich-Paris-Löwen-Brüssel” [Herbesthal-Luik-Parijs-Leuven-Brussel].Kaarten van deze brug die tijdens de eerste wereldoorlog verschijnen, hebben in de titel “Landesgrenze zwischen Deutschland und dem früheren Belgien”.
Het bijzondere van de afgebeelde kaart zijn de twee auto’s en verscheidene wagens op de trein. Zijn het auto’s en wagens die geëxporteerd zijn of was dit een manier om de grens over te steken?
Europees spoorwegnet
De plaats Herbesthal had een belangrijke plaats in de geschiedenis van het Europese spoorwegnet.
Op 9 juni 1837 is de Rheinische Eisenbahn-Gesellschaft opgericht en in oktober 1843 was het baanvak Keulen over Düren en Aken naar Herbesthal gereed. Met het gereedkomen van het baanvak Luik-Aken ontstond in Herbesthal het eerste grensstation van Europa. Ook het goederenverkeer kon met het vervoer van ertsen uit de zinkmijnen in het nabij gelegen neutrale Moresnet zich ontwikkelen.
Het station van Welkenraedt is later geopend als grensstation van België, het station van Herbesthal (niet zichtbaar op de ansichtkaart) lag als grensstation aan de Duitse zijde van de grens.
Ferd. Schweitzer
De uitgever van deze kaart is Ferd. [Ferdinand] Schweitzer, Kapuzinergraben 38 in Aachen [Aken].
Deze uitgever heeft ten minste vier kaarten van Vaals uitgegeven. Een van het Excelsior Hotel Göttgens in Vaals en twee van het interieur van dit hotel. De hotelhouder Jan Jacob Hubert Göttgens
was in 1902 gehuwd met Emilie Werthmüller, geboren in Drulingen in de Elzas. De vierde kaart is van het vierlandenpunt in Vaals. Ook heeft Ferd. Schweitzer enige kaarten uitgegeven van neutraal Moresnet.
Lodewijk van Duuren