Merk NSU
Dit keer is het onderwerp van deze autoblog een sportieve model van de Duitse NSU-fabriek. De merknaam NSU is een verkorting van de vestigingsplaats Neckarsulm (NeckarSUlm).
Het merk NSU is een van de oudste merken uit Duitsland en de eerste schreden op het gebied van gemotoriseerde wagens dateren al uit 1906. Vanaf 1886 had men zich echter al op de productie van fietsen gestort, in 1903 gevolgd door de eerste motorfiets.
NSU heeft zich ook altijd beziggehouden met de racesport en met hun kleine auto’s wonnen ze vóór de 2e wereldoorlog vele prijzen.
Na de 2e wereldoorlog
Na deze oorlog lag het fabriekscomplex grotendeels in puin en ook de meeste medewerkers waren verdwenen. Voorzichtig richtte men zich weer op de toekomst, in eerste instantie met stationaire motoren voor de bosbouw en later weer op de tweewielers. Naast de motoren introduceerden ze een nieuwe categorie, de zgn. ‘Moped’ (motor met pedalen), wat in Nederland bromfiets wordt genoemd. In 1957 kwam de eerste naoorlogse ‘kleinwagen’ op de markt, de NSU Prinz, omdat door de groeiende welvaart mensen weer een auto wilden in plaats van een motorfiets. Het was geen grote auto, maar wel een met veel binnenruimte en vooral betaalbaar. Al snel volgden ook wat duurdere modellen en liet NSU in Italië bij Bertone ook een kleine Coupé ontwerpen op basis van de bestaande modellen: de Sport Prinz.
Model Sport Prinz
Dit model, dat ook naar de USA werd geëxporteerd, is het middelpunt van deze bijdrage. Het merk bracht naast de gebruikelijke brochures ook een aantal fraaie reclamekaarten uit van dit model (maar ook van de andere types). Het sportieve Coupé model kwam op de markt in 1959 en is doorgebouwd tot 1967. In die periode is ook gewerkt aan de ontwikkeling van de zogenaamde wankelmotor, samen met dr. Felix Wankel. In 1964 kwam een variant van de Sport Prinz uit, de Wankel Spider (een kleine cabriolet). Deze was voorzien van een revolutionaire motor met een roterende beweging, die echter aanvankelijk nogal wat technische problemen kende, wat NSU veel geld heeft gekost. Daarom ging de financiële positie in het midden van de jaren 60 snel achteruit en was de autofabrikant in 1969 zelfs gedwongen om te fuseren met Auto Union GmbH, dat behoorde tot het Volkswagen-concern. De zojuist als NSU-model ontwikkelde K 70 paste niet in het modellenprogramma van Audi en werd daarom als Volkswagen uitgebracht in 1970. Het laatste model uit de NSU-periode was de grote 4-deurs Ro 80, die in 1967 als ‘auto van het jaar’ is bekroond. Dit type is eveneens van een wankelmotor voorzien. Binnen het Audi concern is dit model tot 1977 doorgebouwd.
Bronnen