Dit keer koos ik voor een Amerikaans merk om wat over te vertellen en te laten zien. Niet het meest bekende merk, zeker niet buiten de USA. Het gaat om het merk Plymouth dat behoorde tot de Chrysler Group (later ook met ‘Mopar’ aangeduid) waartoe de merken Chrysler, De Soto, Dodge en Plymouth deel uitmaakten. Het was de derde autobouwer in de Verenigde Staten uit de ‘Grote Drie’, aangevoerd door GM (General Motors), gevolgd door de Ford Motor Company en als derde Chrysler.
Het merk Plymouth werd in 1928 opgericht door Chrysler en het zou dienen als het ‘goedkopere’ budgetmodel van deze autobouwer, dat overigens wel door eigen dealers werd verkocht, totdat er een bundeling optrad en Chrysler dealers meer merken van het concern naast elkaar gingen verkopen. Na de fusie van Chrysler met het Duitse Daimler (Benz) in 1998 is het merk Plymouth in 2001 opgeheven. Met het merk De Soto was men in 1961 al gestopt.
De kaarten die ik in dit blog laat zien, behoren tot een set die is uitgegeven met de modellen voor het jaar 1960. De serie bestaat uit drie verschillende Fury modellen, drie Belvedere modellen en drie Suburban station wagons, aangevuld met één Savoy. De auto’s hadden een formaat dat als fors kan worden aangeduid met een lengte van ruim 5,30 meter en een breedte van bijna 2 meter. Dat was voor de meeste auto’s in de USA uit die tijd echter normaal en de periode van ‘downsizing’ is pas daarna begonnen, versterkt in de jaren 1974/75 door de oliecrisis van toen.
Het design van de Amerikaanse automodellen was bijna jaarlijks verschillend en zoals duidelijk is te zien, was de populariteit van een hoge achtervleugel in 1960 op zijn hoogtepunt. De ingebouwde “veroudering” van het ontwerp stimuleerde vele autobezitters van toen om regelmatig een dealer te bezoeken om weer een nieuwe auto uit te zoeken. De reclamekaarten werden dan ook ingezet om de potentiële kopers naar de showroom te lokken om het nieuwste model te komen bewonderen. Dat is ook zichtbaar op de tekst op de achterzijde van kaart nummer 4, waar de dealer deze oproep aan een prospect doet. Alle kaarten waren ook voorzien met een dealeropdruk op de achterzijde. De serie, die ik in bezit heb, komt uiteindelijk uit de voorraad van maar liefst vijf verschillende Plymouth dealers uit de USA (4 x, 3 x en drie keer 1 x).
Het merk is overigens in 1996 gestopt met het jaarlijks uitgeven van reclamekaarten voor zijn nieuwe modellen, net als vele andere merken in de USA. Dat is jammer want de kaarten geven een heel mooi tijdsbeeld van de ontwikkeling van de modellen door de jaren heen en dat is ook precies de reden dat ik ze verzamel.
[email protected]
Voor meer info:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Plymouth_(automerk)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Chrysler
http://www.chryslerclassiccars.nl/pdf/chrysler_classics.pdf